15 december 2010

An Education

Betyg: 3 monument
Varför skall man spela cello? Handlar det om upplevelsen av musiken, tillfredsställelsen av att faktiskt kunna hantera ett sådant relativt svårt instrument, eller handlar det om en sorts konvention; att det är ett uttryck för bildning och visar på ambitioner? För Jenny är svaret viktigt, för hennes pappa är det givet - det sista alternativet.

Konvention mot känsla, intellekt mot tradition. Så kan Jennys frigörelse beskrivas. Men det krävs en katalysator; David, som är nästan dubbelt så gammal, världsvan, rik med en stor charm och tvivelaktiga affärer. Jenny är smartare än han, men han kan visa henne världen. Även om hon i viss mån drar det kortaste strået så är deras förhållande förvånansvärt ömsesidigt.

Det handlar om en intelligent ung kvinnas väg från föräldrahemmet och flickskolan till universitet och vuxenliv. Vackert filmat, oerhört "witty" dialog emellanåt, men lite segt ändå. Snygga klänningar, eleganta bilar, fantastiska våningar - men vi får veta väldigt lite om vem Jenny egentligen är bakom tjuvrökandet, det litterära handlaget och frihetslängtan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar