17 november 2022

The Monuments Men

Betyg: 2 monument

En grupp överåriga konstvetare (curatorer, arkitekter, skulptörer mm) får i uppdrag att under Andra världskriget rädda Europas konstskatter från tyskarna som lagt ner stor möda på att samla ihop dem och föra dem till Tyskland. Krigsslutet närmar sig och det blir en kamp mot klockan för att hinna hitta så många som möjligt innan tyskarna förstör dem i samband med reträtten eller ryssarna hinner före. Problemet är att de inte vet var de finns.

Fint med en upprättelse av akademiker och humaniora, och bra att konstens roll i samhället och i människans liv betonas, men som film är det ganska värdelöst och knappt begripligt. Vi får inte veta hur de hittar skatterna, bara att de gör det och däremellan åker runt i olika jeepar och pratar broderligt med varandra om natten. Uppdraget tycks omöjligt, men tydligen lyckades de - troligtvis genom mycket mer informationssökande än äventyr och det gör sig dåligt på film.

En särskild tillbedjan inför Madonnan och barnet är betydelsefull, liksom altarpanåerna av van Eyck, det så kallade "Gentaltaret".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar