17 november 2022

Slaget om Apornas planet

Betyg: 2 monument

Det börjar med apornas frälsningshistoria och sedan får vi följa de överlevande från de stora krigen då alla städer utplånades. En blandning av apor och människor som lever tillsammans i, till synes, harmoni. Men så är det inte. Människorna har inte likvärdig ställning och gorillornas ledare vill samtidigt utplåna dem. Då dyker fienden upp i form av en trögrörlig spillra av en armé bestående av muterade, överlevande människor från den sönderbombade staden. Samtidigt splittras apor och människor av förräderi och blasfemi (brott mot den heligaste av lagar: apor dödar inte apor).

Det är ganska segt och utdraget. Här saknas bärande berättelse, det blir istället små händelser som tillsammans ska driva filmen framåt - men det gör de inte. Bäst är ändå Virgil med sin kvantfysik och Mandemus med sin pacifistiska filosofi. Kloka apor! 

Sammantaget blir filmseriens tema: våld och våldets mekanismer. Ojämlikhet är en av grundstenarna i våldets logik, likaså misstänksamhet mot de främmande. Känns det igen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar