29 augusti 2022

Outsiders

Betyg: 3 monument

Bilar, arbetarklass, alkohol, våld. Det är ett sätt att beskriva filmen. Ett annat är tonår, revolt och uppvaknande. Ett tredje är vänskap, solidaritet och sammanhållning. 

I den lilla staden i Oklahoma är det stor skillnad på de norra och södra stadsdelarna. I norr är det fattigt och där styr greasers, i söder är de rikare och där styr soc. Två jämnstarka gäng med helt olika förutsättningar, vilket också blir tydligt i filmen. Ett dråp i desperation, flykt från polisen, hjältemod,  död och mer våld (från polisen den här gången). Inget är enkelt och allt får konsekvenser. På så vis en fin skildring av tonårstidens svart-vita värld - helt befriad från vuxna. Problemet är detsamma som i alla amerikanska ungdomsfilmer, alla ser ut att vara minst 20 år, men det handlar förstås också om tiden och modet (50-tal, troligtvis).

Matt Dillon som Dal är lysande, nervig och helt opålitlig annars är det bästa soundtracket och att huvudpesrsonen Ponyboy citerar Robert Frost (med sin hänvisning till Första Mosebok tredje kapitlet) och mitt i misären, våldet och förtvivlan läser "Borta med vinden". Litteraturen som överlevnad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar