09 augusti 2021

Hundarna

Betyg: 4 monument

Hunddressyr och politik, eller hunddressyr som politisk aktion. I en välmående fransk småstad har de välbärgade börjat träna och dressera vakthundar: schäfer, dobberman pinscher och grand danois främst. Dessa ska hålla mopedungdomarna och de senegalesiska arbetarna borta från deras kvarter och skydda kvinnorna från en våldtäktsman. En läkare som är ny i stan förundras över alla bitmärken som han tvingas behandla och inser att detta med hundarna inte är så oskyldigt som det kan tyckas. Hundägarna sluter sig samman, tillåter inga motsägelser och tvingar fram sin egen borgmästarkandidat.  Det är ganska otäckt att se hur de tränar sina hundar att attackera människor och de svarta arbetarna går inte längre säkra på gatorna. 

En ganska tidig (1979) allegori över Frankrikes politiska utveckling med tanke på att Front National bildades av Le Pen först 7 år tidigare.

Bäst är de senegalesiska arbetarnas sånger på wolof (ett av många centralafrikanska språk) och slutscenernas uppgörelse som alluderar på Job 18:15 - ett av de få bibelställen i Bibel 2000 där Lilit nämns (Lilit är den nya borgmästarens älsklingshund): "Lilit intar hans hem, svavel sprids över platsen där han bott".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar