21 februari 2021

Wendy

Betyg: 4 monument

Wendy bor på och sköter ett nergånget café någonstans i en bortglömd del av den amerikanska södern tillsammans med sin mamma och sina storebröder. Vår första ledtråd får vi när mamma ropar på henne: ”Wendy, darling ...”. Javisst är hon Wendy Darling och snart dyker Peter Pan upp och så småningom får vi veta vad som händer när De förlorade barnen växt upp och förstås, Kapten Krok!

Det är en både magisk och starkt realistisk saga som berättas, med svärta, förtvivlan och desperation. Kampen mellan barnen och de vuxna blir en strid på liv och död, och någonstans i bakhuvudet vet vi hur det måste sluta. Det är vackert och välspelat i ett märkligt landskap av förlorad civilisation, lavaöken och urskog. Mycket vatten och vattensymbolik; från vattenlevande sköldpaddor, via en självlysande val till förmågan att flyga genom vattnet.

Det skulle kunna vara en meditation över och/eller en problematisering av Jesu ord ”Sannerligen, den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in” (Mark 10:15) - ord som läses vid varje barndop i stora delar av världen och som därför har med det kristna livet att göra. Intressant!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar