12 juni 2014

Ride with the Devil

Betyg: 4 monument

Ganska tidigt i filmen fälls en replik som ger en sorts tema; det är när Jack Roedel talar om sin far och varför han inte kom på festen: "He´s more comfortable working". En hyllning till vardagen, en längtan efter normalitet mitt i ett kaotiskt inbördeskrig. Grannar anger varandra, skolkamrater slår ihjäl varandra. Vi känner igen det från världens krigszoner, så även under Amerikanska inbördeskriget då filmen utspelar sig. Som vanligt skildras det genom förlorarna, men inte lika entydigt som ofta annars. Jack är en av dem, men han tvivlar på saken och tillsammans med den friköpte slaven Holt fösöker han så gott det går bibehålla sin mänsklighet - det går relativt bra, faktiskt. Han blir till och med både pappa och gift fast det inte är hans barn!

Det är en bra berättelse med flera teman som alienation, klassklyftor, undervisning och demokrati - men de är mer perifera i handlingen. När Holt berättar att hans riktiga namn är Daniel - får vi också det teologiska temat. Att stå för sin övertygelse och att överleva det omöjliga (Daniel 6:1-24).

Långhåriga eleganser, smäckra coltrevolvrar, vackra landskap - men finast är när Jack läser högt ur de beslagtagna breven för Holt. Också det en hyllning till vardagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar