04 september 2011

La Danse

Betyg: 3 monument

Dans som hårt arbete är temat för denna film om operabaletten i Paris. Vi får följa dansare och koreografer, i mindre utsträckning även andra av teaterns medarbetare, i repetitionssalarna och bakom kulisserna. Men även under föreställningarna på stora scenen. Och nog förstår man ganska raskt att dans är ett hårt arbete. Det är omtagningar av samma rörelser, höga hopp, tåspetssnurr och drillande av en position in i dess minsta beståndsdelar. I sanning förstår man begreppet kinestetisk intelligens när man ser denna film.

Men för att göra en bra film behövs mer än vackert fotografi och dansande kroppar. Någon sorts handling eller spänning krävs även i en dokumentärfilm. La Danse är dock en okommenterad, lång (2,5 timmar) beskrivning av operabalettens arbete. Det räcker inte riktigt för ett högre betyg, trots allt slit.

1 kommentar:

  1. Märkligt också med en film som skildrar dansarnas hårda villkor utan att dessa dansare själva får uttala sig. Konstnärliga ledare, koreografer och balettmästare talar, men dansarna bara gör sina steg - om och om igen. Det hade varit intressant att höra hur det känns att ständigt bli avbruten och korrigerad av antingen balettmästarens mycket tydliga korrigeringar eller koreografens svårbegripliga anvisningar. Dvs att höra dansarna tala.

    SvaraRadera