01 juli 2010

Den siste samurajen

Betyg: 2 monument
Det är sent 1800-tal och Japan öppnar sig mot västvärlden. Kampen mellan modernitet och tradition står i centrum. De gamla ärorika stridskonsten som samurajerna står för och den moderna tidens stridsmaskiner, importerade från Amerika. Samurajerna går under, men segrar ändå. När de sista stolta krigarna mejas ner av moderna kulsprutor väger allting över till fördel för de besegrade.

Egentligen ett kristet tema detta, att segra genom att dö. Så att den kristne - eller åtminstone Amerikanske hjälten Nathan Algren (Tom Cruise) - byter sida och gör vad han kan för att bli en äkta samuraj är kanske inte så konstigt. Men det som skiljer honom från Katsumoto, samurajledaren, är att han bär med sig en tro på förlåtelsen. Katsumotos begrepp om ära och skam utesluter en möjlighet till förlåtelse - hellre då döden, gärna genom harakiri. Det är också Katsumoto som dör på slutet medan Nathan klarar sig, om än haltande och med några fler ärr. Det hade varit gott så, men Nathan har nu blivit en äkta samuraj och väljer själv äran framför allt. Så, en delvis underhållande krigsfilm med fantastiska miljöer från japansk landsbygd, men med ett unket budskap om att ära går före förlåtelse.

4 kommentarer:

  1. Jag trodde du redan hade skrivit om den här filmen, men så ser jag att den andra filmen hette The Yakuza (8 dec 2009). Är de lika? Eller är det bara jag som tror det när jag läser om dem?

    SvaraRadera
  2. Jo, men The Yakuza är en bättre film, själva grundhistorien är bättre och det är en väsensskillnad mellan Robert Mitchum och Tom Hanks. Men bägge filmerna hyllar hederskulturen som om det vore självklart för att det handlar om Japan. Nog en västerländsk fördom, vi har ju skrivit om andra japanska filmer som inte känns särskilt hedersvåldscentrerade.

    SvaraRadera
  3. Det blev fel i hastigheten. Tom Hanks har inget att göra med denna film och ska alltså inte här jämföras med Robert Mitchum. Det är en annan Tom, nämligen Tom Cruise som spelar amerikansk samuraj.

    SvaraRadera
  4. Tom som Tom, kan man tycka, men det är ändå en viss skillnad på Hanks och Cruise. Tom Cruise har gjort en del bra roller också, som Dustin Hoffmans bror i "Rain man" och som Frank T J Mackey i "Magnolia".

    SvaraRadera