16 april 2024

Mickey and Nicky

Betyg: 4 monument:

Ett kammardrama med egentligen bara två skådespelare: John Cassavetes (Mickey) och Peter Falk (Nicky). Alla de andra - från den lejda mördaren till deras respektive fruar - är en sorts stafflagefigurer som på olika vis understryker Mickey och Nickys relation. Allt utspelar sig under en natt och mest på sjaskiga hotellrum, barer, nattbussar och regnvåta, knappt upplysat gator. 

Mickey har lurat sin gangsgterboss, är livrädd för vedergällningen och har låst in sig på ett hotellrum. Hans enda chans är att barndomsvännen och kumpanen Nicky ska kunna rädda honom. Så småningom blir vi varse att en lejd mördare faktiskt är ute efter honom. De två gamla vännerna bestämmer sig för att gå på en midnattsbio och sedan få Mickey ut ur stan. På bion väntar mördaren, men de kommer aldrig dit. En mängd olika infall för dem runt i staden bla till den nedsläckta kyrkogården där de med hjälp av ljuset från en tändare letar efter Mickeys mammas grav. Men mördaren hinner slutligen upp dem och lojaliteten till deras gemensamma gangsterboss visar sig starkare än vänskapen. Sorgligt, men välspelat.

Bäst är när Nicky vid graven försöker komma ihåg orden i Kaddish (den judiska begravningsbönen) medan Mickey inte kan sluta prata om sin mamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar