18 mars 2023

Fortare än döden

Betyg: 4 monument

Märklig titel på en märklig film. Visst handlar den om bilar, snabba bilar och en tävling mellan två bilar tvärs över den amerikanska kontinenten. Men det är samtidigt en oerhört långsam film där inget egentligen händer. Två kompisar kör en ombyggd Chevrolet och letar upp de som vill och vågar tävla mot dem. Mest är de tysta, men då de väl säger något är det facktermer, namn på bilmotordelar som kommenteras. Som ett vackert liturgiskt språk till en religion du inte själv tillhör eller förstår något av. De stöter på en äldre man i en elegant Pontiac och tävlar med honom till Washington DC. Däremellan äter de på någon diner, tar upp någon liftare, byter bilar med varandra, men de är alla instängda i en sorts bubbla - ensamma och isolerade trots det trånga utrymmet i bilarna. Och de kommer aldrig fram. Filmen slutar helt utan förvarning när filmremsan brinner upp.

Filmen är från 1971 och en sorts avläggare till "Easy Rider" och samtidigt en film som skildrar senkapitalismens påverkan på människorna genom det som Marx kallar alienation. Sällan har jag sett det så tydligt skildrat.

Intressant är att huvudskådespelarna James Taylor och Dennis Wilson (Beach Boys) är bägge musiker och detta är den enda film som någon av dem är med i. Kanske är soundtracket så bra just därför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar