20 februari 2023

Vargbröderna Romulus och Remus

Betyg: 3 monument

Fler män i kortkort, denna gång enbart med manus (eg bara dialogen) av Sergio Leone. Vi får se hur de nyfödda tvillingarna, liksom Mose (i 2 Mos 2:3), sätts ut i floden där en varginna finner dem. Varginnan dödas något år senare och de tas om hand av en fattig jägare. Strax skiftar filmen till en fest inför det stundande brölloppet mellan den lokale kungens arrogante son och en dotter till kungen i grannriket. Under festen stjäl två vältränade bröder - tillsammans med sina kumpaner - alla hästar i staden och vi förstår att tvillingbröderna växt upp.

När den ene av bröderna blir tillfångatagen ger sig hela rövarbandet iväg för att frita honom och hämnas genom att bränna ner staden. Då ges löfte om att de ska grunda en framtida stad bortom träsken och bergen, en plats omgiven av sju kullar. Men bröderna håller inte sams, en söker ära, den andra kärlek. Den ene väljer svärdet, den andra flöjten. 

Om svartsjuka och rivalitet, men också om flykt, umbäranden och fanatism. Snygga masscener och en ganska bra följsamhet gentemot myten om Roms grundande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar