17 mars 2018

För att inte tala om alla dessa kvinnor (1964)


Betyg: 1 monument 

Oj, oj, oj - vilken dålig film! Här fungerar inget - varken det komiska eller färgen i filmen, varken handlingen, dialogen eller scenografin. Troligtvis försöker skådespelarna göra sitt bästa, men det försvinner bland allt som inte fungerar. Det enda försonande är cello-musiken. Filmen handlar nämligen om "geniet" cellisten Felix (som vi aldrig får se i bild) och de kvinnor som omger honom, dvs hans hustru och ett antal älskarinnor. Jarl Kulle spelar journalisten Cornelius som kommer för att skriva den store Felix biografi, och förföra alla dessa kvinnor.

Existens och relationer är ord som kan beskriva många av Ingmar Bergmans filmer och som gör att de ofta är intressant att se även om de inte alltid är väldigt bra. Men det gäller inte här. Varför den gjordes är svårt att förstå, vilket även regissören själv skriver om i Laterna magicaIbland krävs det betydligt större kurage att slå till bromsarna än att skjuta av raketen. Jag saknade det modet och insåg, för sent, vilken sorts film jag borde ha gjort.

2 kommentarer:

  1. Kostymerna är rätt snygga :). Det här är en stark kandidat till sämsta film någonsin i vår Filmklubb :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är spännande att IB som gjorde flera fantastiska filmer även är upphovsmannen bakom denna kalkon. Jag försökte verkligen förstå och tycka om... men det gick ju inte.

      Radera