10 september 2012

Princess

Betyg: 3 monument

Utnyttjade barn, utnyttjade människor. Pornografi, pengar och droger. Det är en gräslig historia om August som hämnas sin systers död inom porrindustrin. Värst av allt är att systerns femåriga dotter Mia blir hans följeslagare, en lillgammal, sexualiserad nemesis. August drivs av hat och skuldkänslor och hans hämnd blir fruktansvärd, mycket värre än han tänkt sig.

Filmen skulle inte ha kunnat göras om den inte var animerad, det gör våldet och grymheterna möjliga att ta del av. Och filmen skulle nog inte vara lika intressant om inte August var präst. Prästkragen i de inledande scenerna är inte bara en snygg grafisk effekt, utan den fördjupar filmens moraliska diskussion om hämnd, våld, hat och skuld. När August gått i en fälla och ställs inför beväpnade gangsters parafraserar han Jesu ord på korset "Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?" (Mark 15:34). När blodbadet är över kanske det är så att Gud faktiskt övergivit honom. På så vis blir hämnden möjlig...

Det är en effektivt driven berättelse med spännande blandning av animation och skakiga videofilmer. Men slutets försoningsscen ger mest en fadd bismak i munnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar