09 juni 2018

Invasionen av Danmark

Betyg: 3 monument

Det är den 9 april 1940 och Tyskland går över gränsen  till Danmark. Till en början är officerarna tveksamma till om det är en övning eller på riktigt och vad har Tyskland för intresse att anfalla Danmark egentligen? Varningarna tas inte på allvar och när allvaret kommer är det hopplöst försent och redan förlorat. En cykelburen pluton gör dock motstånd (de vet inte att Danmark redan kapitulerat), gevärseld och cyklar mot pansarvagnar, flyg och granater. Striden som patetik i all sin nakenhet.

Men egentligen står ordergivningen i centrum. Order står mot förnuft, ordern måste följas, ständigt ropas det på nya order och orderna får inte ifrågasättas. I några fall räddar disciplinen och lydnaden de svaga, vid andra tillfällen är det tvärtom. Ordergivning och disciplin problematiseras på ett intressant sätt, så även om filmen i sig skulle behöva mer karaktärsskådespeleri och nerv så är temat intressant. Ett annat tema är nationalism i gränstrakter där landet ömsom tillhört den ena, ömsom den andra nationen. Varför kriga då?

Vi skulle också kunna se den som en kommentar till Matteus 8:6-13 - Jesu möte med en romersk officer. Men än roligare är att se slutscenen som en kommentar till Horace Engdahls Cigaretten efteråt.
                                                                             
Bäst är de dokumentära intervjuerna som avslutar filmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar