17 juni 2018

Dragon Blade

Betyg: 3 monument

Det börjar i en sorts modern arkeologi och fortsätter sedan med romerska soldater på väg att erövra Sidenvägen. Lite svårt att förstå, men den rättrådige hjälten segrar till slut. Konflikten finns bland de romerska erövrarna, medan de kinesiska försvararna står för fred och försoning. Samtidigt är de skickliga krigare och räds inte något. Men den romerske centurionen är deras överman - vilket inte riktigt känns rimligt. Det är en sak att anföra en armé, en annan att segra i en envig.

Spännande med den etnologiska infallsvinkeln med de olika folkslagen och deras stridsmusik; trummor, basuner, mandoliner (!). I övrigt en lite för rättrådig hjälte om dock en stridbar krigare.

Mest anmärkningsvärt är att vår hjältes sång om fred och försoning möts av de romerska soldaternas nationalistiska hymn. Denna upprepas sedan som slutmusik. Märkligt, då den känns fel både i politiskt och i geografiskt hänseende. Varför denna manskör om fosterlandets storhet i en film som utger sig för att tala om fred och förbrödring?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar