Betyg: 3 monument
Från en motorcykeltur i total frihet till riksdagshusbranden i Berlin. För varje scen beskärs friheten en liten aning, tills det inte längre finns någon utväg. Vingarna är klippta, våldet tar över. Otäckt, särskilt som vi hela tiden vet vad som kommer att hända. Historien är välkänd med bruna SA-skjortor på gatorna och skrämda människor. En kärlek försöker blomma mitt i Weimarrepublikens sista skälvande timmar, mitt i den politiska kampen mellan kommunister, socialdemokrater och nazister. En kärlek som förvandlar, men som inte kan rädda någon undan våldet.
Kanske handlar det i grunden om tro, att vilja något, att försvara något. Alberts idealism möts först med den ironiska kommentaren "Kan du gå på vattnet också?". Det kan han inte, men på något vis försöker han... (Matt 14:22-33)
Lite teatral, mycket kulisser, men en bra historia. Finast är mötet mellan de judiska männen på danspalatsets herrum. Ett udda ställe att mötas kring religiös/icke religiös identitet.
Illustrerar med Jason Lutes tecknade serier om Berlin under mellankrigstiden. Samma tid, samma otäcka stämningen av våld och beskuren frihet. Läs dem!
14 februari 2015
Natt över Berlin
Etiketter:
3 monument,
Arbete,
Död,
Familj,
Krig,
Kvinnlig ensamhet,
Manlig ensamhet,
Politik,
Sorg,
Tragedi,
Tyskland,
Våld
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Den kvinnliga huvudrollen spelas mycket bra av Anna Loos, som också spelar Vera Kupfer i Weissensee
SvaraRadera