21 februari 2021

Den vilda flykten

Betyg: 5 monument 

Två enfaldiga bönder vandrar hem från kriget, misslyckade och misshandlade. Allt det vill är att slippa komma hem som de förlorare de är. Efter några smärre äventyr möter de en man och en kvinna som ger dem möjligheten att kompensera för sina nederlag. Tror de, ja! Deras enfald och girighet utsätter dem alla för fara när de tvingas inkognito ta sig genom fiendeland.

Från inledningens stilfulla kalligrafi, via landskapets säregna skönhet och musiken till den småtramsiga relationen mellan de två enfaldiga olycksbröderna är det begripligt att detta är förlagan till Star Wars-filmerna. Samma spänning, samma kamp om makten, samma hjältemod och samma lite fåniga sidekickar. Och det är bra, mycket bra till och med: kameran, skådespeleriet, landskapet och själva berättelsen om den argsinta prinsessan som flyr förklädd genom fiendeland med hela statskassan i guld gömd i packningen. Till sin hjälp har hon en likaledes förklädd samuraj och de ovan nämnda bönderna.

Det är dråpligt, spännande och vackert. I centrum står människans girighet som den beskrivs i  Jesaja 57:17. Bästa scenen är när de klättrar upp för rasbranten och inte kommer någon vart, en lysande beskrivning av böndernas situation i femtonhundratalets Japan. Vad de än gör så blir det ingen förändring. Medan samurajen vet en smitväg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar