Betyg: 2 monument
Det börjar med pajdeg och slutar med revolution. Om matlagning och klassamhälle på 1700-talet, dagarna innan Franska revolutionen bryter ut. Mycket långsamt med oändliga bilder av träd i höstfärger, ängar i dimma, landskap i motljus (som de där bilderna som dyker upp på Google Chrome). En kock som kan sin sak blir av en nyck avskedad från sin post hos greven och startar eget. Tillsammans med sin revolutionäre son och sin hämndgiriga ”lärling” skapar de världens första restaurang där de ”uppfinner”: menyn, de separata borden, bordsserveringen, kuvertbröd, pommes frites, att servera osten mellan varmrätt och efterrätt … På det hela taget ganska fånigt, men lite kul när de iscensätter den kommande revolutionen i matsalen.
Fräcka frisyrer, finhackad schalottenlök, sparv i vinblad och en mycket tidig politisk vegetarian ”kött föder våld”. Dessutom munkar som inte kan leva utan ost och en frossande präst som talar om frosseri som dödssynd. Tyvärr så skildras historien muntligt istället för att berättas filmiskt vilket gör att det blir matpornografi istället för matkärlek.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar