18 april 2022

The Straight Story

Betyg: 4 monument

Om åldrande, sjukdom och vad som egentligen är det viktigaste i livet. Sentimentalt och absurt på samma gång. Alvin Straight, en åldrad man, får veta att hans bror som bor långt därifrån har fått en stroke. Han beslutar sig för att ta sig dit, men han har knappast några pengar, ingen bil och vill inte ta emot hjälp. Så han sätter sig på åkgräsklipparen och kör iväg med en kylväska fylld av braunschweiger (se bilden).

Resan blir en resa genom sorg och försoning då Alvin och hans bror inte talat med varandra på över tio år. Människor som kommer i hans väg: cyklister, en gravid flicka på rymmen, en kvinna som ideligen kör på hjortar, ett par tvillingar som lagar gräsklippare, en gammal frontsoldat blir alla en sorts spegelbilder av honom själv och hans canossa-vandring till brodern han vägrat tala med.

Då och då bryts bildflödet av en skördetröska i arbete, eller en stjärnhimmel. Skördetröskans utmätning av tiden står mot stjärnhimlens tidlöshet. Så blir det en film om tiden, om att åldras och vad vi gör med den tid vi har. Vackert skildrat och fint spelat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar