26 augusti 2021

Tomb Raider (2018)

Betyg: 4 monument

Lara Croft, arvtagare till ett miljardimperium vägrar att ta emot arvet efter fadern då hon inte vill skriva på dödsattesten för honom. Han är försvunnen och hon vill inte vara den som "dödar" honom. Istället lever hon ur hand i mun med sina vänner bland de andra i gig-ekonomins lägre skikt. Men av en händelse får hon upp ett spår efter fadern som tar henne till en av Japans många obebodda småöar. Där skall en gammal blodtörstig kejsarinna ligga begravd. Spåren efter fadern leder till hennes bortglömda grav ...

Det blir mycket action, mycket grottor och mystiska gravvalv, men en förvånansvärt fräsch story om smittspridning, självuppoffring och hur döden blir en förutsättning för fortsatt liv. Det mest intressanta är att fienden är en ond treenighet (Trinity) och att Lara och hennes pappa utbyter samma välsignelsegest som de gammaltroende i Ryssland, (raskolniker), med två fingrar istället för tre. En teologisk markering?

Bästa repliken: "Döden är inget äventyr" och bästa scenen är när de cyklar genom centrala London i en galen cykeltävling. Men det allra bästa är att här förekommer ingen kärleksrelation. Så befriande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar