19 december 2022

Apornas planet: Striden

Betyg: 5 monument

Aporna fortsätter att leva fredligt i sin del av landet, men människor med vapen och lögner söker upp dem för att fördriva, alternativt, förinta dem. Det som återstår är att förtvivlat slå tillbaka eller att lämna skogen och låta hela folket finna en ny plats att leva på. De tvingas mer eller mindre till bägge alternativen.

Teckenspråket blir en del av räddningen, teckenspråket och vänskapen. Striden tar sig i denna den sista filmen än mer tydliga drag av striden mellan Amerikas urinnevånare och de vita erövrarna. Folkförflyttning, slavarbete och extremt förakt och förtryck. Ändå skildras Cesar medvetet som en Kristus, trots att han inte är människa. Men Kristus står alltid på de svagastes sida. I detta fallet aporna, då människorna först plågar de överlevande aporna för att sedan strida mot varandra. 

Orden ur Uppenbarelseboken om att vara början och slutet (Upp 21:6) missbrukas av stora mått medan 5:e Mosebok 34 illustreras på ett fint sätt. Bäst är som vanligt orangutangerna; här Maurice, spelad av Karin Konoval.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar