Betyg: 5 monument
Frihet eller instängdhet? Nya möjligheter eller hopplöshet? Evig fattigdom och nöd eller en ljusnande framtid? Det beror på perspektivet. Anders, den unge mannen med författardrömmar - om vi ser det som en film om honom handlar det om att bryta sig ut, våga lämna nöden och det gamla bakom sig, en film om hur friheten föds av armod i en människa. Men om det istället är en film om Anna, Anders mor, så handlar det om evigt kvinnoslit, nöd som inte försvinner, ofrihet och hopplöshet. Det är så illa att hennes uppgivenhet övergår till skam när hon inser att sonen Anders inte är bättre än hennes odugling till man. Sorgligt.
Men om vi ser "Kvarteret Korpen" och "Barnvagnen" som en sorts enhet, en samlad film om kvinnors möjligheter, då finns det hopp om annat än pojkaktiga frihetsdrömmar.
Fantastiskt skådespeleri, lysande dialog om allt från kvinnoslit till konjaksetiketter. Finast är tornseglarnas gnisslande tjut över den öppna gården i sommarhettan och flickan Ninas underbara skånska!
P.S Jag passerade förbi kvarteret Korpen varje dag under mitt först år i Malmö (det ser dock annorlunda ut idag).
30 juli 2015
Kvarteret Korpen
Etiketter:
30-tal,
5 monument,
Arbete,
barndom,
Budskap,
Familj,
Förslösad kärlek,
Klassiker,
Kvinnlig ensamhet,
Missbruk,
Relationer,
Sorg,
Sverige
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Emy Storm är fantastisk som Anna!
SvaraRaderaBarnvagnen och Kvarteret Korpen är båda gjorda 1960. De skildrar 30-tal och 50-tal. Det liv Britt försöker skapa för sig och sitt barn i Barnvagnen är omöjligt att tänka dig för Anna och den yngre kvinnan i Kvarteret Korpen.